icon-arrow icon-facebook icon-linkedin icon-mail icon-mail-company icon-phone icon-twitter icon-whatsapp icon-share icon-link icon-download icon-youtube icon-flickr icon-search icon-close icon-filter icon-round-close icon-vcard paper-plane icon-footprint icon-faq icon-maps Vimeo
Nieuws · 04 september 2014

Wildlands voor decennia klaar

Wie het centrum van Emmen bezoekt, kan er niet meer omheen: de bouw van het nieuwe dierenpark op de Es. Jan Dobben, directeur van Koenen Bouw en regiodirecteur van VolkerWessels,  vertelt over de realisatie van Wildlands Adventure Zoo Emmen en de bijzonderheden die daar bij komen kijken.

Samenwerken

Momenteel werken er dagelijks 170 mensen aan de bouw van Wildlands. “In de hoogtijdagen zijn dit er rond de 300”, vertelt Dobben. “Zij werken voor verschillende bedrijven: KWS Infra, Koenen Bouw, HOMIJ Technische Installaties en Visser & Smit Hanab. Deze bedrijven maken allemaal deel uit van het VolkerWessels concern. Wildlands zelf valt overigens onder KondorWessels Projecten, een dochterbedrijf van VolkerWessels.

doorway2

Grootste van Europa

Volgens Dobben verloopt de bouw voorspoedig. “We liggen zeker op schema. Het ‘geraamte’ van de grote kas is zelfs zo goed als klaar. Wat veel mensen niet weten, is dat wij in Emmen de grootste kas van Europa bouwen. Hij heeft een oppervlakte van maar liefst drie voetbalvelden.”

Werkelijkheid

Voor de bouw van de kas zijn spanten van twintig meter hoog gebruikt. “De kas is dan ook goed zichtbaar vanaf de weg”, vertelt de directeur. “Als ik er langs rijd, geeft dat zonder meer een goed gevoel. De plannen die wij de afgelopen jaren hebben gemaakt, worden nu werkelijkheid. Papier is maar papier. Nu staat daar ‘ineens’ zo’n immens grote kas.”

Duurzaam en energiezuinig

Wildlands wordt duurzaam en energiezuinig gebouwd. Dobben: “Warmte wordt straks bijvoorbeeld gewonnen uit drinkwater. En voor elektriciteit wordt gebruik gemaakt van warmte-kracht-koppelingsinstallaties die werken op groen gas. Daarnaast is er een brug van gerecycled staal én een zogenoemde bio composiet brug. Die is gemaakt van geperste vlasvezels en biologische hars. Ook werken we veel met leemstenen.”

Spectaculair dierenpark

Het nieuwe ‘belevenispark’ van Emmen wordt in oktober 2015 opgeleverd. Dobben verheugt zich bijzonder op dat moment. “Vanaf 2016 heeft Emmen een uitstekend centrum, de tunnel is klaar en er staat een spectaculair dierenpark. Wildlands is straks voor decennia klaar.”

Opvallende cijfers

Voor Wildlands wordt gebruik gemaakt van:

  • 23.000 m2 rotswanden
  • 7 kilometer keerwanden
  • 1.040 ton staal voor de grote kas
  • 5.000 m3 beton (50% betongranulaat)
  • 50.000 leemstenen